به کمک یک لایه از فلز “روی” و انجام چند مکانیسم بر روی ورقهای معمولی، ورق گالوانیزه را تولید میکنند. این محصول به سه روش کلی تولید و روانه بازار میشود : ۱- روش غوطه وری گرم یا گالوانیزه گرم ۲- روش الکتریکی یا گالوانیزه سرد ۳- روش پاشش حرارتی. این کالای راهبردی و مهم در صنایع مختلف کاربردی فراوان دارد به عنوان مثال: ساخت لوله بخاری، ساخت گلخانهها، سقف شیروانیها، کانالهای کولر و هر آن چیزی که باعث می شود محصولات آهنی یا فولادی ما در معرض خطر زنگ زدگی یا خوردگی قرار بگیرد.
ورق گالوانیزه
توضیحات بیشتر
ورقهای فولادی که با استفاده از فلز روی پوشش داده شده اند را ورق گالوانیزه مینامند.
سابقه گالوانیزه کردن ورقهای فولادی به سالهای بسیار دور بر میگردد. از سال ۱۷۴۲ شیمیدانان فرانسوی گالوانیزه به روش غوطهوری را طی سمینارهای مختلفی مطرح کردهاند.
این موضوع باعث شد تا دانشمندان فرانسوی تحقیقات گستردهای بر روی پوشش دادن ورقهای فولادی یا گالوانیزه کردن انجام بدهند.
در سال ۱۸۳۶ روشهای دیگری برای گالوانیزه کردن ورقهای فولادی ارائه شد.
در این روش ابتدا سطح ورق را از هر نوع آلودگی تمیز میکنند، سپس آن را درون فلاکس کلرید آمونیوم قرار میدهند.
برای تمیز کردن ورق فولادی از اسید سولفوریک استفاده میشود.
نزدیک به یک قرن و نیم است که گالوانیزه کردن توانسته تا حدود زیادی مشکلات انسان را در استفاده کردن ورقهای فولادی برطرف نماید. زیرا ورقهای فولادی دارای محدودیتها و ضعفهای فراوانی بوده که یکی از مهمترین آنها خوردگی یا زنگزدگی میباشد.
درنتیجه هر چه علم پیشرفت میکند، ضرورت گالوانیزه کردن نیز مشهودتر میشود.
نحوه گالوانیزاسیون ورقهای فولادی
برای تولید ورق گالوانیزه روشهای مختلفی وجود دارد که یکی از بهترین آنها غوطه ورسازی ورقهای فولادی درون محفظهای از روی مذاب میباشد. این کار باعث میشود که گالوانیزاسیون گرم اتفاق بیفتد.
در گالوانیزاسیون گرم، معمولاً روی به عمق فولاد نفوذ میکند. این کار باعث می شود کیفیت ورق گالوانیزه افزایش یابد.
غوطه وری سالهاست که به عنوان یکی از بهترین روشهای پوشش دهی یا گالوانیزاسیون مورد استفاده قرار میگیرد و با توجه به مزایای بسیار زیادی که داشته، سایر روشها توانایی جایگزین شدن به جای آن را ندارند.
یکی از مزایای تولید ورق گالوانیزه به روش غوطه وری جدا نشدن روکش روی از روی ورق میباشد.
زیرا ضخامت روکش به حد مناسبی رسیده و از طرفی چسبندگی روی به فولاد در این روش بسیار مناسب میباشد.
این در حالی است که حتی اگر پوشش روی نیز از ورق گالوانیزه جدا شود، باز هم زنگزدگی و خوردگی در ورقهای گالوانیزه مشاهده نخواهد شد.
بنابراین بسیاری از شرکتهای داخلی و خارجی ورق گالوانیزه را به روش غوطه وری تولید میکنند. این کار باعث کاهش هزینههای تولید و افزایش کیفیت ورق گالوانیزه میشود.
هدف از تولید ورق گالوانیزه چیست؟
معمولاً در صنعت هیچ کاری بدون دلیل انجام نمیشود. زیرا معمولاً انجام هر کاری باعث افزایش هزینههای تولید میشود.
بدین ترتیب میتوان به این نتیجه رسید که برای گالوانیزه کردن ورقهای فولادی نیز اهدافی وجود دارد. زیرا عمل گالوانیزه کردن نیاز به صرف زمان و هزینه زیادی دارد.
معمولاً هدف اصلی که میتوان برای تولید ورق گالوانیزه معرفی کرد، جلوگیری از خوردگی ورقهای فولادی میباشد. زیرا اصلیترین مشکل ورقهای فولادی خوردگی در مدت زمانی نسبتا کوتاه میباشد.
معمولاً ورقهای فولادی ممکن است در محیطهای مختلفی مورد استفاده قرار بگیرند. برای مثال ممکن است از این ورقها در محیطهای مرطوب و یا اسیدی استفاده شود.
این امر باعث میشود تا طی فعل و انفعالات شیمیایی، زنگزدگی در ورق به وجود بیاید. این زنگزدگی باعث میشود تا طول عمر ورقهای فولادی به حداقل برسد.
بنابراین ایده روکش کاری یا گالوانیزاسیون توسط شیمیدانان فرانسوی مطرح شد. زیرا گالوانیزه کردن میتواند فولاد را از هر نوع زنگزدگی و خوردگی مصون نگه دارد.
مزایای ورق گالوانیزه
هزینه کم
یکی از مزایای اصلی ورق گالوانیزه، قیمت نسبتاً مناسب آنها میباشد. بدین ترتیب استفاده از ورق گالوانیزه از نظر قیمت ممکن است تفاوت بسیار زیادی با استفاده از ورقهای فولادی معمولی نداشته باشد.
دوام بالا
دوام و طول عمر بالا را میتوان از دیگر ویژگیهای بارز ورق گالوانیزه دانست. ورقهای گالوانیزه را معمولاً میتوان برای مکانهایی که رطوبت زیاد بوده، به راحتی و با اطمینان خاطر استفاده کرد.
مقاومت بسیار خوب پوشش
یکی دیگر از مزایای ورق گالوانیزه، مقاومت بسیار مناسبی بوده که پوشش آنها دارد. بدین ترتیب برای مدت زمانی طولانی میتوان از این نوع ورقها استفاده کرد.
تنوع در ابعاد
یکی دیگر از مزایای ورق گالوانیزه، تولید این ورقها با ابعاد مختلف میباشد. بدین ترتیب معمولاً مصرف کنندگان این محصولات میتوانند به راحتی ورق گالوانیزه مورد نیاز خود را در بازار پیدا کنند.
دسترسی آسان
ورق گالوانیزه از جمله محصولاتی بوده که در سراسر کشور به خوبی توزیع شده است. معمولاً برای استفاده از این ورقها در هر نقطه از کشور هیچ گونه مشکلی به وجود نمیآید. زیرا میتوان به راحتی و در مدت زمانی بسیار کوتاه ورق گالوانیزه را با تعداد مختلف تهیه کرد.
آشنایی با کاربرد ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه دارای کاربرد بسیار گستردهای میباشد. زیرا محصولات بسیار زیادی وجود دارد که در معرض هوای آزاد و رطوبت قرار دارند.
بدین ترتیب همه این محصولات با استفاده از ورق گالوانیزه تهیه و تولید میشوند.
بیشترین استفاده از ورقهای گالوانیزه در ساخت انواع محصولات مورد نیاز برای ساختمانسازی میباشد.
لولههای بخاری یا دودکش از جمله این محصولات به شمار میروند. کانالهای کولر از دیگر مواردی به شمار میروند که با استفاده از ورق گالوانیزه تهیه و تولید میشوند.
کابینت آشپزخانه را میتوان از دیگر محصولاتی دانست که برای استفاده در ساختمانهای مسکونی به کمک ورق گالوانیزه تهیه و تولید میشود.
ورقهای گالوانیزه برای ساخت مخازن آب نیز کاربرد گستردهای دارند. زیرا مخازن همیشه در ارتباط با آب بوده و احتمال زنگزدگی در آنها بسیار زیاد میباشد.
بنابراین میتوان به این نتیجه رسید که از ورقهای گالوانیزه میتوان استفاده بسیار گستردهای انجام داد.
بیشترین میزان استفاده از این ورقها نیز در ساختمانسازی و محصولات مورد استفاده در منازل میباشد.
درنتیجه همه افراد به نوعی از ورقهای گالوانیزه در منزل خود استفاده میکنند. زیرا قابلیتهای این ورقها بسیار زیاد میباشد.
میزان رضایت مندی شما از ما
محصولات مرتبط